Skriv ut sidan
Jenny Kvarnlöf visar några av judons alla olika grepp. Jenny Kvarnlöf visar några av judons alla olika grepp. Foto: Linus Carle

Judoklubben till för alla

 20130224

Molkom Judoklubb har alstrat många talanger och skördar stora framgångar både nationellt och internationellt. Klubbens ordförande, Jenny Kvarnlöf, ser klubben som en familj där alla är välkomna.
   – Vi har en bra fostran. Alla hjälps åt och coachar varandra. Det är en bra gemenskap och vi är till för alla, säger hon.

Molkom Judoklubb har över 100 medlemmar. De flesta är med och utövar judo men det finns även de som endast utnyttjar klubbens gym, som växt den senaste tiden.
   – Det finns många i Molkom som inte vill åka till Karlstad för att gymma. Vår gymansvarige Kristoffer Blomqvist är väldigt engagerad och driftig, säger Jenny Kvarnlöf.
   Klubben har medlemmar i alla åldrar. Fast majoriteten bland judoutövarna är mellan sex och tjugo år.
   – Det är en bred sport. På tisdagar har vi många nybörjare här så det kryllar av både barn och föräldrar. Det är en bra miljö för familjer som vill finna en gemenskap.

Trots att Molkom är en liten ort har klubben fått fram flera framgångsrika judoutövare. Elin Broström och Anna Bernholm tillhör just nu landslaget och den sistnämnde satsar mot OS 2016. I helgen som gick vann dessutom 17-åriga Frida Olsson Granlund ett SM-silver.
   – Hon har verkligen fått sitt genombrott nu. Vi har haft speciellt stor framgång bland tjejerna. Exakt vad det beror på är svårt att säga, berättar Jenny.
   Jenny tror att en av anledningarna till att Molkom Judoklubb lyckats få fram så många talanger är att de har duktiga tränare.
   – Tränarna är erfarna och vet hur träningen ska läggas upp. Lägg därtill att föräldrarna ställer upp på ett bra sätt och skjutsar runt på tävlingar.

Jenny ser judo som en rolig sport som ger bra och allsidig träning. Utöver det handlar mycket om respekt, något Jenny anser kan saknas i dagens samhälle.
   – Sporten har en historisk tradition som är fin att föra vidare. Det handlar mycket om respekt, att visa den för varandra och för mattan. Det är tydliga gränser och regler som ska följas och det gäller att ge varandra ömsesidig respekt.
   En viktig ambition i klubben är att den ska vara till för alla.
   – Vi försöker se till så alla får chansen att åka ut på både tävlingar och träningsläger. För att göra det möjligt försöker vi ofta finna individuella lösningar eftersom alla inte har samma möjligheter.

Trots att Jenny är en stolt ordförande i Molkom judoklubb kommer hon lämna posten efter det kommande årsmötet.
   – Det handlar om tidsbrist. Jag kommer dock inte lägga av med allt. Det finns många aktiva och drivna föräldrar i klubben så det blir nog en hel del nya ansikten i styrelsen. Årsmötet är den 6 mars och klubben bjuder på smörgåstårta, säger Jenny med ett leende.

Linus Carle